02.10.2010. Autor: Vappu Juss, TPS kunstiõpetuse lektor

Raamat oma piltidega on lapse jaoks esimene meeldiv, jõukohane tutvumine „suure” kunstiga.
pilt2 pilt1

Kunstiga tutvumiseks ja tutvustamiseks on lastevanemate ja laste jaoks ainulaadne koht Tallinna vanalinnas, Pikal tänaval nr.73. Kauni maja ukse kohal kutsub sisenema Nukitsamees. See on Eesti Lastekirjanduse Keskus, kus oodatakse kõiki raamatuid lugema ja laenama.
Just raamat oma piltidega on lapse jaoks esimene meeldiv, jõukohane tutvumine „suure” kunstiga. Selles imelises majas osatakse kohtumine muuta põnevaks, õpetatakse vaatama ja nägema.

Kohe esimesel korrusel on Edgar Valteri tuba, kus vahetatakse väljapanekuid autori rohkearvulisest originaalillustratsioonide kogust. Keskuse kogus on üle 2000 autori originaalillustratsiooni.
Kohtumine juba tuttavaga on lapsele tähtis. Üks väike poiss leidis näitusel oma lemmikud – kassikese ja kakukese Edgar Valteri raamatust „Kassike ja Kakuke”, kus loomad vahetasid omavahel silmi, käppi ja tiibu. Ainult nüüd olid pildid suuremad, kunstniku käega maalitud ja kirkamate värvidega. Koju kaasa sai laenata Edgar Valteri kujutlusvõimet arendava raamatu „Kuidas õppida vaatama”.

Hoopis huvitavam ootas veel ees vanaaegsest trepist üles saali minnes, kus on palju eesti kunstnike poolt muinasjutuliseks maalitud taburette. Laps võib jala puhkamiseks valida tema jaoks kõige ilusama ja põnevama pingi, kus kunstniku nimi on peidetud pingi põhja alla. Täiskasvanu abiga saab piiluda, lugeda ja otsida raamatuid selle kunstniku joonistatud piltidega. Väike poiss valis Jüri Arraku maalitud tabureti ja koju kaasa Suur Tõllu raamatu. Tüdrukud valivad kindlasti teisi kunstnikke.

Lahke raamatukogu töötaja viis meid riiuli juurde, kus oli palju Jüri Mildebergi illustreeritud lasteraamatuid ja näitas ka kunstniku poolt muinasjutuliste maalidega kaetud aknaluuke.
Esimeseks kunstiga tutvumise sammuks piisab. Huvi peab jätkuma ka järgmisteks kordadeks. Mälestuseks saime kaasa maja tutvustava trükise kutsega uuesti tulla. Tuleme, sest laenatud raamatud on vaja õigeaegselt tagastada ja palju ilusat, lastele loodud kunsti jääb veel vaadata.
Autor külastas lastekirjanduse keskust ja vaatas kunsti koos Greg Mikael`iga.